
Koning en koningin verhuizen naar Assen
Op 16 Augustus 2016 verhuizen koning Willem Alexander en koningin Maxima naar Assen. Ze verhuizen omdat de drie prinsjes Amalia, Alexia en Ariane naar de school Vincent van Gogh Lariks gaan in Assen.
Volgens één van mijn collega’s zijn de koning en koningin al op bezoek geweest bij de school en hebben ze goed gesprek gehad met de directeur.
We hebben een paar mensen in Assen gevraagd wat ze er van vinden dat de koninklijke familie hier komt wonen. Ze reageerden allemaal heel enthousiast en voelde zich zeer vereerd.
Het Drents Museum wordt waarschijnlijk ontruimd en de gemeente gaat daar een huis voor de koninklijke familie van bouwen.
Interview met koning Willem-Alexander
Wat vindt u van de school?
Antwoord: ik vind de school werkelijk fantastisch, het heeft een zeer goede indruk op mij gemaakt.
Waarom vindt u dat?
Antwoord: De school is gezellig, de sfeer is goed, het heeft fantastische docenten. Tegen die tijd dat ze op deze school komen is het vast nog zeker zo gezellig.
Vindt u de directeur een aardige man?
Antwoord: Hij kwam op mij over als een aardige man en zeer gemotiveerd. Ik denk dat hij echt een goeie directeur is voor deze school.
Hebben uw kinderen zin om naar Assen te verhuizen?
Antwoord: Jazeker, ze kijken er erg naar uit. En Assen lijkt mij een geschikte plek om mijn kinderen op te voeden.
Waarom gaat u verhuizen naar Assen?
Antwoord: Ik wil graag weg uit de drukte van de randstad en graag eens weten hoe het is om op het platteland te wonen. Eens een keer die koeienpoeplucht ruiken. Haha
Wanneer gaat u verhuizen naar Assen?
Antwoord: 16 augustus 2016 is ons plan.
Waarom heeft u gekozen voor CS Vincent van Gogh?
Antwoord: Omdat het mij een ontzettend leuke school lijkt, en omdat Maxima en ik vinden dat onze drie meisjes ook eens moeten ervaren hoe het is om op een christelijke school te zitten nadat ze op een openbare basisschool hebben gezeten.
De koninklijke familie verhuist, en waarom?

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima verhuizen naar Assen, omdat ze denken dat CS Vincent van Gogh Lariks een goede school is voor hun kinderen. Het is nog onduidelijk waar in Assen ze gaan wonen, volgens het RVN Blad gaan ze het hele Drents museum ontruimen en er een paleis van maken.
De dag dat de koninklijke familie CS Vincent van Gogh Lariks bezocht mochten mijn ploeg en ik en andere genodigden erbij zijn. Toen we binnen kwamen zagen we heel veel leerlingen achter dranghekken te juichen. De koninklijke familie was er nog niet. De directeur stond voor de deur te wachten voor het bezoek van de familie. Na ongeveer 20 minuten wachten kwam er een oranje limousine, daar kwamen eerst 2 beveiligers in een zwart pak uit en daar tussen zagen we de koning, daarna stapte de dochters en de koningin uit. Ze liepen de hoofdingang in er wij mochten er achteraan. Toen ze binnen kwamen liet de directeur alles zien. De conciërges boden koffie en thee aan. Bij elk raam waar je keek zag je een aantal kinderen kijken. Toen we de aula ingingen werd ik weggestuurd door de beveiligers en moesten wij buiten verder wachten. ik heb niks meer van de rondleiding kunnen zien. Maar ik ben gaan wachten tot de familie weer uit de school was. Na ongeveer een half uur wachten kwamen ze uit de school. Mijn collega heeft nog een interview met koning Willem-Alexander gehad. Daarna stapte ze weer in hun limousine en reden weg.
© Noah Talaksuru 19/4/2014
Koning naar herdenking D-Day
»
Een tank uit de Tweede Wereldoorlog in Arromanches EPA
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen op 6 juni de herdenkingen bij van de geallieerde invasie in Normandië. Het is die dag precies zeventig jaar geleden dat de invasie begon, op D-Day.
Ook premier Rutte neemt deel aan de plechtigheden. Op 6 juni is er in de ochtend eerst de nationale herdenking van Nederland in Arromanches. Daarna is er een lunch van staatshoofden en regeringsleiders in Caen.
Internationale herdenking
En aansluitend zijn koning, koningin en premier bij de internationale herdenking bij Ouistreham/Sword Beach. Daar zijn ook diverse staatshoofden en regeringsleiders bij.
Willem II kocht veel kunst op de pof
05-03-2014 13:08
sdag 4 mrt 2014, 08:08 (Update: 04-03-14, 20:48)
»
Zo moet de gotische zaal eruit hebben gezienLambert Teuwissen / NOS
Door redacteur Lambert Teuwissen
Een Rembrandt uit het Metropolitan in New York, een Memling uit het Louvre, een Velázquez uit de Hermitage. Ooit waren ze allemaal te bezichtigen in het Haagse paleis Kneuterdijk van koning Willem II. De illustere collectie is nu gedeeltelijk gereconstrueerd voor een tentoonstelling in Dordrecht, die nazaat Willem-Alexander vandaag opent.
"Koning Willem II verzamelde in de eerste plaats voor zichzelf", zegt curator Sander Paarlberg. "Zijn dochter Sophie schrijft dat hij elke ochtend even door de zaal liep. Het was voor hem een vlucht, loskomen van de koninklijke beslommeringen."
Toch had de prestigieuze collectie ook een publieke functie. Als de koning niet thuis was, mochten kijkers naar binnen. "Hij wilde ook glans geven aan zijn koningschap. Er werden ontvangsten gehouden en gala's, maar in de eerste plaats was dit een koning met liefde voor kunst."
Schulden
De liefde ging misschien iets te ver bij Willem. Om zich de topstukken te kunnen veroorloven, stak hij zich diep in de schulden. Toen hij in 1849 onverwacht overleed, had hij een schuld van 4,5 miljoen gulden. Zo had hij stiekem een miljoen geleend van zijn zwager, de Russische tsaar Alexander I.
"De familie was in paniek", zegt Paarlberg. "Willem had alles op afbetaling gekocht, en dan komt er ook nog eens die tsaar met zijn lening. Men had snel geld nodig, dus werd in kaart gebracht wat snel geld kon opleveren."
Geveild voor een schijntje
Het werd de collectie fataal. Overhaast werd een veiling georganiseerd, waar vanuit het buitenland grote belangstelling voor was. Wat ontbrak was Nederlandse animo. De regering vond dat de staat zich niet met kunst bezig moest houden. Dus verdwenen de topstukken over de grens.
Vaak leverden de werken maar een fractie van de waarde op. "Zo had men in Nederland niet de expertise voor Italiaanse toptekeningen. Die gingen voor tientjes van de hand. Een handelaar die ze aan Willem had geleverd, kocht ze voor een schijntje weer terug."
In 2010 werd een tekening van Rafaël uit de collectie nog op een veiling in Londen verkocht voor 26 miljoen pond. "Een absoluut topstuk, dat op de veiling in 1850 heel goedkoop was."
Koningin van Denemarken
Ter ere van het Nederland-Ruslandjaar, 200 jaar Oranjemonarchie en 175 jaar onafhankelijkheid van Luxemburg (Willem was ook groothertog van Luxemburg), wilde het Dordrechts Museum met de Hermitage en het Luxemburgse Villa Vauban de collectie weer bijeen brengen; een ambitieus project.
Na een begin in Sint-Petersburg, werden de afgelopen weken de stukken in Dordrecht verzameld. Uit de Koninklijke Verzamelingen kwam Wexy, het opgezette paard dat Willem II in de Slag bij Waterloo had bereden. Paleis Het Loo leverde twee enorme kandelabers (kaarsenstandaarden). Ook kwamen er schilderijen uit de persoonlijke collectie van de koningin van Denemarken.
"Het is onze grootste tentoonstelling ooit. Het is uniek", zegt Paarlberg. "Het is een feest om dit in te richten."
Enthousiast
"Over het algemeen reageerde iedereen enthousiast. Sommige eigenaren wisten niet eens dat hun stuk ooit eigendom was geweest van Willem II en waren blij met de informatie die wij nog konden leveren."
De hele collectie bijeen brengen lukt volgens Paarlberg nooit. "Veel is aan de Wallace- en Frick-collecties verkocht, musea die eigenlijk nooit uitlenen. Maar we zijn erin geslaagd alle bijzondere aspecten van de collectie te tonen: Vlaamse primitieven, de Hollandse Gouden Eeuw, Italiaanse topstukken en de bijzondere tekeningen."
Nieuwe auto voor koning
woensdag 26 feb 2014, 12:54 (Update:
26-02-14, 19:44)
»
De Audi A8L van de koningRemetz
Koning Willem-Alexander heeft een nieuwe dienstauto. Sinds deze week wordt het staatshoofd vervoerd in een verlengde Audi A8, viel koningshuis- én autoverslaggevers op.
Het blad Vorsten weet dat de Audi in Nederland is aangepast aan de wensen van de koning. De wagen is 45 centimeter verlengd en voorzien van alle gemakken. Zo is er een koelkastje, een televisie en draadloos internet aan boord.
Lamsleer
De stoelen zijn bekleed met lamsleer, schrijft Vorsten. De auto, is net als alle andere hofauto's, gespoten in een speciale kleur donkerblauw.
Autoblog.nl weet dat de 6.3-liter motor een vermogen van 500 paardenkrachten levert. Volgens dit blog hangt er een prijskaartje van ruim 597.000 euro aan de gepantserde auto.
Tot nu werd de vorst vervoerd in een verlengde Volvo S80. Dat merk domineert al tien jaar het wagenpark van de Oranjes. Zo werd er voor de inhuldiging vorig jaar een hele vloot van het merk ingezet.